Макрорамката е 457 млн.лева  Бюджетът на Бургас за 2023 година

...
Макрорамката е 457 млн.лева  Бюджетът на Бургас за 2023 година
Коментари Харесай

Приеха бюджета на Бургас, приоритет №1 е образованието, №2 - здравеопазване

Макрорамката е 457 млн.лева 

Бюджетът на Бургас за 2023 година преди малко бе признат след нескончаем спор в заседателната зала на Дома на Нефтохимика. Макрорамката е 457 млн.лева, а както кметът Димитър Николов акцентира приоритет №1 в него е образованието, а №2 - здраеопазването. Тя бе подкрепена от 38 общински съветници, 9 гласоподаваха " срещу " - от Българска социалистическа партия и СЕК.

" Това е последният бюджет, който този Общински съвет приема. Благодаря ви, че бяхте част от развиването на Бургас. Моля те това да се придвижи и в българския парламент. В началато на мандата в Бургас действаха два университета, а в края - четири. Нека сходни положителни вести да има и в идващия Общински съвет, и идната администрация ", сподели след гласуването Димитър Николов.

„ Подкрепям бюджета, тъй като образованието е приоритет. Много са общинските стратегии. Някои от тях заслужават да се чуят. Например „ Първокласно начало “, което дава опция на бургаските първолаци да влизат в прелестни стаи. Други стратегии са „ Дигитални технологии и програмиране “, „ Бургаски деца “, подпомагаща надарените бургаски деца, а също по този начин и „ Успешни студенти “ и доста други. С огромно наслаждение, благодаря на кмета и целия екип, който работи в тази област – обучение и просвета. С наслаждение гласоподавам за този бюджет “, сподели проф. Сотир Сотиров от ГЕРБ.

Общинският консултант от ГЕРБ Иван Гаврилов означи, че администрацията се е справила чудесно в последния мандат. Екипът на кмета Димитър Николов е направил всичко, с цел да резервира финансовата непоклатимост, а индикативен е високият кредитен рейтинг, който имат единствено няколко общини в страната. „ Това е оценка за работата на господин Стойчев и екипа му, които подходиха консервативно и съумяха да изведат Общината от поредицата рецесии. Приятно съм сюрпризиран и от различен зам.-кмет – Диана Саватева, която наложи нова идея в туристическия бранш “, сподели Гаврилов от трибуната на Общински съвет. Гаврилов сподели положителни думи и за екипите на Чанка Коралска, Йорданка Ананиева и Весна Балтина.
 Проф. Сотир Сотиров (вляво) уточни част от мощните страни на бюджета, а Иван Гаврилов (до него) отличи положителната работа на администрацията
Георги Маринчев от ГЕРБ акцентира, че идният бюджет е най-хубавият за спорт, който до момента е одобряван. Парите за подкрепяне на спортни клубове е 1,4 млн.лева, а за предходната е бил 600 хил.лева, уточни Маринчев, който е ръководител на „ Спортната комисия “ към Общински съвет.

Манол Тодоров от „ Български напредък “ предложи да има смяна в разпределението на парите за спортни клубове. Той акцентира, че волейболният клуб „ Дея спорт волей “ – дами е без история, тъй като е основан единствено преди няколко седмици, а получавал 180 хил.лева. Манол Тодоров счита, че на този клуб са задоволителни 30 хил.лева, а останалите да се разпределят по следния метод – 50 хил.лева за волейболния „ Нефтохимик “, 50 хил.лева за баскетболния „ Черноморец “, 20 хил.лева за „ Дея спорт “ и 30 хил.лева за футболния „ Черноморец 1919 “. Предложението му обаче не бе признато.

Друг парламентарист от ГЕРБ Виолета Илиева уточни, че е удовлетворена от средствата за обучение в макрорамката. Дългогодишният шеф на районно управление (на МВР) на МОН посочи, че е почнало построяването на три корпуса на учебни заведения в Бургас – в ППМГ „ Акад.Никола Обрешков “, учебното заведение в кв. „ Сарафово “ и детска градина „ Надежда “ в ж.к. “Меден рудник “.
 Тодор Йосифов уточни, че в бюджета има положителни принадлежности, насърчаващи икономическото развиване на града
Зам.-председателят на „ Икономическа комисия “ към Общински съвет Тодор Йосифов от ГЕРБ посочи, че в бюджета има стъпки, свързани с икономическото развиване на града. Той насочи вниманието, че събитията в областта на културата и спорта, които се предизвикват от Общината, подкрепят дребния и междинен бизнес в Бургас – хотели, заведения за хранене и магазини. Йосифов акцентира, че програмата за подкрепяне на стартъпи продължава да работи сполучливо.

Христо Панайотов от Българска социалистическа партия бе сериозен към макрорамката и разясни за какво няма да я поддържа. Той счита, че в администрацията на кмета Николов се усещала отмалялост и се виждало, че няма нови хрумвания. Липсвали ясни цели и цели, акцентира той. Според него се забелязвала наклонността на все по-намаляващи общински доходи, имало и небалансирани пера в бюджета. Не били планувани и средства за индексация на заплатите на чиновниците в администрацията, счита Панайотов.
 Христо Панайотов и Георги Георгиев от Българска социалистическа партия не поддържаха бюджета, тъй като имаха съществени резерви
Зам.-председателят на Общински съвет Станимир Апостолов не бе склонен с изказванието на Панайотов, че в бюджета се усещала отмалялост. „ Това, че има планове, които са сходни с предишни години, не значи, че е налице отмалялост, а че се води поредна политика “, съобщи Апостолов.

„ Колкото повече сериозни мнения има толкоз по-добри са опциите този бюджет да бъде подлаган на стрес тест, с цел да е ясно дали е резистентен. Ние се намираме в необикновена обстановка. В началото на годината Министерството на финансите ни предизвести да се въздържаме от разноски и да вършим единствено обществени. След два месеца, още веднъж МФ, ни прати ново писмо – да вършим разноски, тъй като ще създадем съществени проблеми за държавния бюджет. След месец и половина дойде ново писмо – отново да ограничаваме. В цялата тази шизофренна конюнктура ние трябваше да внимаваме за всеки един разход “, съобщи от своя страна кметът Димитър Николов.

„ Наш приоритет номер едно е образованието, тъй като то ще изведе България до последващо равнище. На второ място – опазването на здравето. Няма община в страната, която да е отделяла толкоз средства за опазване на здравето. Гарантирам ви го “, сподели Димитър Николов и акцентира, че през днешния ден ще се гласоподава друга значима докладна – Общината да предложения страната за присъединяване в детската болница „ Света Анастасия “. „ Има два типа стрес и паника в хората – първата, когато се почувстваш зле. И второто равнище на паника – когато ти се разболее детето. В тази детска болница с изключение на, че ще има незабавен денонощен център, ще има дежурен педиатър “, добави Николов.

Стоян Грозев от " Български напредък " уточни, че бюджетът по-скоро е счетоводен доклад поради необикновената обстановка по приемането му - във втората половина на годината, а не първоначално. Грозев счита, че трябвало да се насочат повече средства за издръжката на дребните обитаеми места. Грозев, който ще е кандидат-кмет на БВ и лидер на листата на партията, се надява в идващия бюджет това да бъде приоритет.
 Манол Тодоров и Стоян Грозев с градивна рецензия за бюджета
 
 Иван Иванов и Росен Топкаров от СЕК и самостоятелният Васил Иванов   Виолета Илиева кара последните си дни като общински консултант и скоро се отдръпва от политиката   Зам.-председателят на Общински съвет Станимир Апостолов акцентира, че във финансовата рамка се регистрира последователност  Общинският ръководител на Българска социалистическа партия Живко Господинов настояваше да се заложат средства за ремонт на улици в Равнец, само че не получи поддръжка в зала  Ивайло Колев, Тони Минасян и Анелия Иванова поддържаха макрорамката  Арх. Петър Статев уточни, че в бюджета има пера като " настоящ ремонт ", които се усилват доста - със 7 млн.лева за тази година, което е добра вест за кварталите на Бургас и дребните обитаеми места в общината  Шерафет Мехмед от Движение за права и свободи е измежду най-опитните парламентаристи, взе участие в приемането на бюджетите на Общината в последните 16 години  Бенчо Бенчев и Стоян Колев също гласоподаваха " за " макрорамката на Бургас
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР